Börja blogga

Under 2010 gjorde jag en serie WordPress tutorial videos om hur man börjar blogga med Binero webbhotell som säljer domäner som man behöver när man vill komma igång och blogga. Jag vill samla instruktionsmanualerna här då det fortfarande är många som ber mig om WordPress hjälp om hur man kommer igång och dessa videos är de jag refererar dem refererar nybörjare till.

Dessa komma igång videos fokuserar på hur man med en One Click Installer med ett klick där du slipper installations processen. Jag går igenom 8 grundsteg för att börja blogga oavsett om du vill vill starta en blogg eller hemsida.

1. Så installerar du Wordpress
2. Sökbarhet, SEO till Wordpress
3. Så använder du Wordpress som hemsida
4. Ändra Wordpress -tema
5. Wordpress: ändra bakgrund och sidhuvud
6. Wordpress: använd Akismet antispam
7. Fler användare i en WordPress 3-installation
8. Statistik genom Google Analytics i Wordpress

Domäner och Webhotell
Man ska inte idag behöva betala andra för en enkel hemsida eller prenumerera för att ha en hemsida på internet. Allt du behöver är en två saker, en domän och ett webotell. Ett exempel på domän – exempel.com eller dittnamn.se, det är du som köper din domän och du som äger den för under en hundring per år och äger då rätten till att ha din blogg under det namnet/domänen.

Webhosting eller webbhotell är där din hemsida bor på hotell och ofta blir det billigast att köpa detta hos samma leverantör, jag har valt att göra så för att minimera strul men man kan givetvis göra hur man vill och använda vilken leverantör man vill.

Uppskattad tidsåtgång
Uppskattad tid för att sätta upp en timme för en nybörjare som har en domän och webhotell, är ca 4 till 8 timmar max beroende på data vana. Detta estimar inkluderar tiden du tar for att titta på videos, och göra det du ska för att gå igenom alla steg. Man kan även inkludera tiden för köp av domän och webhotell då det tar typ 5 minuter bara man vet vad man vill att domänen ska heta. Min domän heter mitt namn till exempel.

Att blogga
Många börjar blogga för att man tycker ett ämne är kul och man är intresserad och vill undersöka området mer. Andra har åsikter de vill blogga om eller föra fråga om något, allt från mode till politik. Har man ett special intresse och vill bygga auktoritet inom området är bloggande ett utmärkt sätt att göra det på då, och man kan se det som ett tidsdokument på hur man utvecklas med sina resonemang, argument och dialog med andra bloggare.

Vissa gör det for att det är kul och en bra extra inkomst medan de pluggar, modebloggare till exempel, och andra gor det när de ska skaffa jobb for att påvisa kunskap inom ett ämne, ofta då man är passionerad kring ett ämne. Det skadar aldrig att påvisa framfötterna för en arbetsgivare. Jag har startat denna blog för att uppdatera folk om mina projekt och för att det är ett tidsdokument över min egna utveckling, men även viktigt när folk söker på mitt namn på nätet så ska de kunna finna information om mig och mina föreläsningar, appar och annat på ett sätt som jag jag själv tycker återspeglar mig.

Hoppas du kommer igång du med! 

250x250